Een smakelijk fris en jong jaargetij

Het kwik stijgt weer in het voorjaar en het zonlicht breekt steeds krachtiger door de wolken heen. Onze gasten nemen steeds vaker plaats op ons terras om van deze pikkerige lentezonnetje te genieten en om alvast wat kleur op de doen voor de aanstaande zomer, terwijl Wijk aan Zee groener en groener wordt.

Niet alleen de gasten van Het Zomerhuis laten buiten hun gezicht zien; de verse asperges, doperwten, kropsla en radijsjes kruipen met hun kruinen de grond uit. Ook onze slager heeft in de lente weer prachtig lams- en kalfsvlees om van te genieten. Deze typische ‘voorjaarsproducten’ hebben minstens zo veel smaak als dat ze kleur hebben en de lichte gerechten die onze keukenbrigade er mee zal bereiden, zijn een mooi vervolg op de stevige winterse kost!

Zelf een heerlijk voorjaarsgerecht bereiden?

Om u alvast een voorproefje te geven schreef onze Chef-kok een heerlijk licht lente recept voor u uit op basis van Texels lamsvlees. Daarbij heeft de Chef een smakelijke bierselectie voor u gemaakt voor een ultiem avondje lentegenot.

Boter-Lam-Lenteseizoen-Gerecht-Zomerhuis-Wijk-aan-ZeeBoter lam

Een boter zachte lamsschouder met heerlijk kruiderij. Hieronder voor u uitgeschreven, echt iedereen kan dit gerecht makkelijk thuis klaarmaken, eet smakelijk!

Gang: Hoofdgerecht

Ingrediënten (voor 6 personen)

1 Texels lamsschouder – ongeveer 2 kg, met been (kan ook lamsbout zijn)
60 ml. Texels bruin bier
20 ml. Worcestersaus
40 gr. bruine suiker
4 kruidnagels
, 2 eetlepels koriander zaden, 
1 theelepel zwarte peperkorrels
, 4 theelepels grove zeezout.
1 Braadpan

Bereidingswijze

1. Maal de kruidnagels, koriander zaden en peperkorrels grof.
2. Meng de Worcestersaus, het Texelse bier en de bruine suiker.
3. Smeer met een kwast de lamsschouder in met het mengsel.
4. Meng het zeezout door het specerijenmengsel en wrijf het vlees ermee in.
5. Doe het overgebleven kruidenmengsel in een diepe braadpan en doe de lamsschouder met been kant naar onder in de braadpan.
6. Doe de deksel op pan en zet dit in het midden van de voorverwarmde oven.
7. Braad het vlees voor 6 uur bij 140*C.
8. Voeg na de 6 uur partjes van licht gekookte aardappels toe in het schilletje.
9. Haal de deksel van pan en braad vlees nu op 220*C tot er een krokante korst ontstaan is en de aardappeltjes mooi goudbruin zijn.
10. Laat het vlees 10 min. rusten en verwijder de botten, het vlees is nu zo zacht dat jij gewoon de botten eruit kunnen trekken!

Heerlijk bij een frisse salade van lente groentes.

skuumkoppeDranksuggestie

Dit Texelse voorjaarslam uit de oven gaat prima samen met een stevig biertje, dewelke ook afkomstig is van het Noord-Hollandse waddeneiland.

Namelijk: Texels Skuumkoppe een biertje dat onze vaste gasten wellicht kennen, we hebben dit heerlijk speciaalbier namelijk van de tap in het lente- en zomerseizoen!

Texels Skuumkoppe is het eerste ambachtelijk gebrouwen donker tarwebier van hoge gisting in Nederland. De brouwmeester gebruikt alleen natuurlijke grondstoffen, zoals gerstemout en tarwemout van Texel, hop, geroosterde gerstemout en door de duinen gezuiverd water. Er worden geen kruiden toegevoegd.

Het is een echte dorstlesser en is het lekkerst op een temperatuur van 6º C. Dit speciale bier van het eiland Texel krijgt zijn volle, romige smaak de fles eerst rustig horizontaal door de handen te laten rollen en daarna te openen.

Skuumkoppe; een heerlijke smaakmaker bij dit mooie lam, proost!